ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ STYL

Studie zaměřující se na psychiku a zdraví majitelů krbů a kamen University of Alabama

Studie zaměřující se na psychiku a zdraví majitelů krbů a kamen University of Alabama

Studie, kterou provedla University of Alabama v roce 2019, se zaměřila na to, jak krb ovlivňuje psychické zdraví a stres u jednotlivců. Byla provedena průzkumná studie, při níž bylo osloveno 226 respondentů, kteří měli krb nebo kamna v domě. Respondenti byli požádáni, aby vyplnili dotazník týkající se jejich psychického zdraví a stresu v období, kdy krb byl v provozu a také v období, kdy krb nebyl nebyl používán.

Výsledky ukázaly, že respondenté pocítili v období, kdy krb byl v provozu, menší úroveň stresu a lepší psychické zdraví. Konkrétně bylo zjištěno, že krb měl pozitivní dopad na sníž

Přínosy sálání z nahřátých kamenů ze země vycházejícího slunce

Přínosy sálání z nahřátých kamenů ze země vycházejícího slunce

 V posledních letech se stále více lidí zajímá o zdravotní přínosy tepla z krbů a kamen. V Japonsku byla provedena řada studií, které se zaměřují na terapeutické účinky tepla zahřátých kamenů na lidské tělo a duševní zdraví. Tyto studie ukazují, že zahřáté kameny mají pozitivní vliv na krevní oběh, srdeční výkon a hladinu kortizolu. Tyto účinky jsou naprosto shodné s vlivem sálavého krbu a kamen.

  • Pro stavitele sálavých krbů a kamen je tato informace důležitá, protože tato technologie je shodná se stavbami, které instalují svým zákazníkům. Pokud budou moci nabídnout sálavý krb nejen jako ...
Proč je sálavé teplo z krbu a kamen zdravé?

Proč je sálavé teplo z krbu a kamen zdravé?

Sálavé teplo z krbu nebo kamen je velmi prospěšné pro zdraví, protože působí na tělo v několika pozitivních formách. Nyní se budeme věnovat jen sálání.

  • Princip sálavého tepla spočívá v tom, že teplo se šíří pomocí elektromagnetických vln, které mohou volně prostupovat prostředím, jako je například vzduch. Jinými slovy sálavé teplo neohřívá vzduch, ale předměty, na které dopadá.
  • Elektromagnetického vlnění je více druhů. Mezi nejznámější vlny patří například rádiový signál. My se zaměříme na infračervené záření, které se nachází svými vlastnostmi mezi viditelným světlem a mikrovlnami. To...
5 zajímavistí, proč a jak pohled na oheň fascinuje člověka podle nedávných renomovaných studií

5 zajímavistí, proč a jak pohled na oheň fascinuje člověka podle nedávných renomovaných studií

  • Vrozená tendence: Podle studie publikované v roce 2015 v časopise Evolution and Human Behavior mají lidé vrozenou tendenci fascinovat se ohněm. Podle výzkumu jsou novorozenci již schopni rozpoznat obraz plamene a mají zvýšenou pozornost vůči ohni v porovnání s jinými obrazy.
  • Vztah k přírodě: Podle studie publikované v roce 2018 v časopise Journal of Environmental Psychology může pohled na oheň posílit vztah lidí k přírodě. Výzkumníci zjistili, že pozorování ohně může vést k pocitu propojení s přírodou a snížení stresu.
  • Kognitivní stimulace: Podle studie publikované v r...
10 zdravotních výhod sálavých topidel

10 zdravotních výhod sálavých topidel

  • Uvolňuje svalové napětí: Sálavé teplo z akumulačních kamen a krbů na dřevo může pomoci uvolnit svalové napětí, což snižuje bolest a zlepšuje pohyblivost.
  • Podporuje cirkulaci krve: Akumulační topidla na dřevo mohou pomoci zlepšit cirkulaci krve a průtok krve do oblastí, které jsou vystaveny teplu.
  • Zlepšuje trávení: Sálavé teplo může pomoci uvolnit svaly v břiše a stimulovat trávicí systém, což pomáhá snižovat trávicí potíže.
  • Snížuje bolesti kloubů: Sálavé teplo z akumulačních kamen a krbů pomáhá snížit bolest kloubů a svalů a zlepšit pohyblivost.
  • Podpo...