×
Minimální cena objednávky musí být vyšší než 1 000 Kč.

Emisní třídy se netýkají kamen a krbů

Obrací se na mne majitelé domů, v kterých primárním topidlem jsou akumulační kamna. Na jejich adresu zaslal odbor životního prostředí oznámení o zákazu spalovacíh zařízení horší než 3. třídy.

Z tohoto důvodu jsem se obrátil na soudního znalce Ing. Antonína Šimáčka, od kterého jsem dostal následující uklidňující vyjádření:

"U topidel jako jsou kamna, kamna na pelety, krbové vložky, atd., i když mohou vytápět celý dům, tak jsou posuzovány podle jiných norem než kotle s emisními třídami. Další zásadní rozdíl je, že kotel je umístěn v technické místnosti a interiérová topidla v obytné místnosti.

Emisních tříd, dle kterých jsou rozlišovány jednotlivé kotle na tuhá paliva podle normy ČSN EN 303-5: 2012, je 5. V současné době se upřesňují požadavky na jednotlivé kotle, protože některé jsou na uhlí ale také na biomasu. Z původního celkového zákazu se nyní upřesňuje domácí legislativou seznam povolených paliv, aby bylo vše v souladu s Rozhodnutím komise EU 2020/654, bod 1.2.

Poznámka:

Požadavek MŽP o provozu stacionárního zdroje není pro naše stavby žádným ohrožením a klidně uvádějte, o jaký typ interiérového spotřebiče se jedná. Směrnice Evropské komise o Ekodesignu, platná od 1.1.2022, definuje technické požadavky na energetické spotřebiče včetně lokálních topidel na tuhá paliva, kdy stanovuje minimální limity účinnosti (náš případ) a emisní limity (kotle).

Toto se týká výrobců krbových kamen a vložek, kdy byla ukončena výroba nevyhovujících výrobků a jejich uvádění na trh. Zároveň však pro koncové zákazníky platí, že pokud si dříve zakoupili tyto výrobky, zákaz provozu (na rozdíl od kotlů) se jich netýká.

Platí tedy, že naše topidla se dále používají bez omezení, ale je třeba mít na paměti dodržování technických norem, podle kterých se posuzují,tedy EN 13240 (krbová kamna), EN 13229 (krbové vložky), EN 15544 (individuálně stavěná kamna).

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.