×
Minimální cena objednávky musí být vyšší než 1 000 Kč.

5 zajímavistí, proč a jak pohled na oheň fascinuje člověka podle nedávných renomovaných studií

  • Vrozená tendence: Podle studie publikované v roce 2015 v časopise Evolution and Human Behavior mají lidé vrozenou tendenci fascinovat se ohněm. Podle výzkumu jsou novorozenci již schopni rozpoznat obraz plamene a mají zvýšenou pozornost vůči ohni v porovnání s jinými obrazy.
  • Vztah k přírodě: Podle studie publikované v roce 2018 v časopise Journal of Environmental Psychology může pohled na oheň posílit vztah lidí k přírodě. Výzkumníci zjistili, že pozorování ohně může vést k pocitu propojení s přírodou a snížení stresu.
  • Kognitivní stimulace: Podle studie publikované v roce 2013 v časopise Frontiers in Human Neuroscience může pohled na oheň stimulovat naši kognitivní činnost. Výzkum ukázal, že pozorování ohně může zvýšit naši pozornost, soustředění a mentální rotaci.
  • Sociální význam: Podle studie publikované v roce 2014 v časopise Journal of Cross-Cultural Psychology má pohled na oheň také sociální význam. Ohňová setkání mohou posilovat sociální vztahy mezi lidmi, podporovat spolupráci a vytvářet pocit sounáležitosti.
  • Historický význam: Podle studie publikované v roce 2012 v časopise Current Anthropology může pohled na oheň fascinovat lidi kvůli jeho historickému významu. Oheň byl pro naše předky důležitým zdrojem světla a tepla, a také hrál klíčovou roli v lidské evoluci. Pozorování ohně může tedy evokovat pocit spojení s našimi předky a vývojem lidského druhu.
Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.